• Histaminose

Histaminose

Histamine is een stof die in het lichaam normaal voorkomt en geproduceerd wordt door de zogenaamde mestcellen. Deze stof is noodzakelijk in een aantal afweerreacties. Het zorgt o.a. voor de bloedvatverwijding bij ontstekingen. Bij allergische reacties leidt een verhoogde afgifte van histamine tot de bekende symptomen als hooikoorts, astma c.q. bronchitis en eczeem.
Bij histaminose is er eigenlijk voortdurend sprake van een verhoogde hoeveelheid histamine in het bloed. Dit kan ontstaan doordat het enzym Diaminooxidase ( DAO), dat verantwoordelijk is voor de afbraak van histamine, niet of niet voldoende wordt aangemaakt. Bij histamineovergevoeligheid treden reacties op na het eten van voedingsmiddelen die histamine bevatten of die histamine vrijmaken.


Symptomen

De histamine overgevoeligheid en de histaminose zijn qua symptomen gelijk. Primair zien we klachten die lijken op allergie zoals hooikoorts, geprikkelde slijmvliezen van de luchtwegen, maag-en darmklachten en huidklachten. Dit kan zelfs leiden tot heftige ontstekingsreacties van de darm. Daarnaast zien we vaak klachten als hoofdpijn, klachten met betrekking tot het centrale zenuwstelsel zoals prikkelbaarheid, concentratiestoornissen en vermoeidheid, alsmede migraineaanvallen.

Diagnose

Om te beginnen dient de arts goed te luisteren naar het verhaal van de patiënt. Klachtenpatronen zoals bovengenoemd zijn de eerste aanwijzingen.
Een tekort aan DAO kan in het bloed worden gemeten. Vaak blijkt histaminose een relatie te hebben met voedselovergevoeligheid. Aangeraden wordt dan ook een voedselscreen uit te voeren in het bloed. Zo kan er een beter beeld verkregen worden.

Therapie

De histaminose wordt bij ons behandeld d.m.v. een combinatie van dieet, orthomoleculaire geneeskunde, darmsanering, immuuntherapie en eventueel psychische begeleiding (ook stress speelt een belangrijke rol in de gevoeligheid).

Behandeling

Als er sprake is van een tekort aan DAO kan dat liggen aan een ontstoken darm, een tekort aan vitamine B6 of het is genetisch bepaald. Ook een aantal geneesmiddelen kunnen de productie van DAO remmen. Vaak beginnen we met het aanvullen van diamino-oxidase, soms toegediend in combinatie met vitamine B6. Daarnaast wordt vaak een darmsanering toegepast. Ook psychische begeleiding kan nodig zijn.

Dieet

Voedingsmiddelen die duidelijke klachten veroorzaken worden uit het dieet weggelaten. In eerste instantie zijn dat de voedingsmiddelen die een reactie geven in de voedselscreen.
Daarnaast worden histamine rijke producten en sterke histamine vrijmakers uit het dieet weggelaten. Om enig effect te kunnen beoordelen dient dit dieet minimaal 3 – 4 weken te worden volgehouden.
Er zijn door diverse voorschrijvers verschillende invalshoeken van het dieet. Ik zelf ben niet te streng, omdat dit anders niet is vol te houden.

Niet toegestaan zijn alle producten die de volgende hulpstoffen bevatten: alle azo-kleurstoffen, benzoaat, glutamaten en salicylaten, Het makkelijkste te onthouden is dit door normaal gesproken geen fabrieksmatig bereide voeding te nemen, maar alles vers in te kopen en kort na inkoop te eten. Bij bederf van een aantal producten, zoals tomaat en vis, ontstaat namelijk ook histamine. Ook uit natuurvoedingswinkels en reformzaken verkregen verse producten verdienen de voorkeur boven fabrieksmatige producten. Er zijn grote verschillen in de concentratie van histamine in voedingsmiddelen. Dit wordt veroorzaakt door de mate van versheid, conservering, fermentatieprocessen en bereiding. Zo zal een stukje verse, of meteen na de vangst diepgevroren, tonijn rond de 5-50 mg. histamine per kilo bevatten. Laten we nu de tonijn bij 100 C 24 uur liggen stijgt de waarde tot 400mg/kg. Tonijn uit blik kan zelfs tot 1500 mg/kg bevatten.
Naast de individueel toegepaste richtlijnen op basis van de voedingsscreen worden de volgende adviezen gegeven:

Verboden zijn:
 Zuurkool
 Belegen en oude kaas en kant en klare zuivel zoals vruchtenyoghurt
 Schaal en schelpdieren, gerookte vis en namaakkrab (surimi)
 Bewerkte vleessoorten, zoals paté, worst en varkensvlees
 Rode wijn en sekt
Wees zuinig met:
 Avocado, aubergine, paprika, rabarber, spinazie, tomaat, verse peper en sojaproducten.
 Aardbei, ananas, citrusvruchten, druif, mango, kiwi, rabarber, rozijnen, vijgen en gezwavelde gedroogde abrikozen.
 Van de kruiden en specerijen zijn alle verse tuinkruiden toegestaan. Ook peper mag. Beperk de scherpe kruiden, saffraan en vanille.
 Koffie, zwarte thee en cacao. Uiteraard dient u limonades niet te nemen. Alcoholhoudende dranken dient u te beperken, aangezien alcohol de doorlaatbaarheid van de darm voor histamine vergroot.

Voorbeeld dagmenu:

Ontbijt: enkele sneetjes volkorenbrood met roomboter, plakje jonge boerenkaas, kruidenthee en eventueel fruitsap.

Lunch: enkele sneetjes brood of rijstwafels met roomboter, jonge boerenkaas of notenpasta (geen sesamzaad), kruidenthee of sap.

Diner: zilvervliesrijst, aardappels of volkorenpasta met toegestane groentes, eventueel vlees of vis.

Tussendoortjes kunnen bestaan uit: een stukje uit de toegestane vruchten, een stukje van de toegestane groenten en eventueel een rijstwafel.
Probeer dit dieet zo afwisselend mogelijk samen te stellen. Dit komt de voedingswaarde van het dieet, evenals uw humeur, ten goede.