• Schildklier

Schildklier

Het aantal mensen dat lijdt aan een te trage schildklierwerking (hypothyreoïdie) wordt in Nederland geschat op 500.000. Er zijn ook endocrinologen ( hormoondeskundigen) die dit aantal veel hoger schatten. Volgens hun lijdt de helft van de vrouwen na de menopauze hieraan. De hormonen die door de normaal werkende schildklier worden geproduceerd, spelen een belangrijke rol in de stofwisseling en in het regelen van het gewicht. De schildklier produceert voornamelijk het weinig werkzame thyroxine (T4). Dit komt in de circulatie en bij de celwand moet dit T4 omgezet worden naar thyrosine (T3), het meest werkzame hormoon. Deze omzetting noemen we conversie. Op het moment dat deze conversie niet goed plaatsvindt, krijgt de patiënt een zelfde soort beeld als dat van de algemeen te trage schildklierwerking. Het probleem bevindt zich dan echter niet in de schildklier, maar aan de celwand. De factoren die hierin een rol spelen zijn o.a. voedselovergevoeligheid, chronische infecties, enzymen, insuline en andere hormonen.

Diagnostiek

Hoewel de schildklierhormonen in het bloed gemeten kunnen worden, gaan er steeds meer stemmen op dat deze metingen onbetrouwbaar zijn. Dat komt door de wisseling in de hormoonspiegel door de dag. Een veel betere methode is de verzameling van 24-uurs urine, waarin zowel de vrije T4 (FT4) als de vrije T3 (FT3) worden bepaald. Indien deze factoren beiden te laag zijn, is er sprake van een echte hypothyreoïdie. Is de FT4 relatief hoog en de FT3 laag, dan moeten we concluderen dat er sprake is van een conversieprobleem (omzettingsprobleem). De primaire diagnostiek echter vindt plaats in de anamnese. Er zijn zelfs endocrinologen die zover gaan dat men louter op het verhaal van de patiënt afgaat.

De hoofdsymptomen zijn:

  • chronische vermoeidheid, speciaal in de ochtend, wat minder tegen de avond. Ook is er sprake van langzame recuperatie na inspanning
  • depressie. Deze kan zelfs leiden tot suïcideneiging en vaak is er sprake van postnatale depressie
  • kouwelijkheid. Dit kan ook leiden tot blauwe vingers, dode vingers en winterhanden en -tenen
  • hoofdpijn. Zowel migraine als spanningshoofdpijn komen voor
  • spierkrampen. Deze kunnen in spiergroepen in het hele lijf voorkomen
  • obstipatie, slechte darmmobiliteit. Meestal eens per 2 dagen ontlasting
  • artritis, reumatische pijn in zowel de gewrichten, pezen en spieren en stijfheid komen voor. De achillespeesreflex is vaak vertraagd

 

De problematiek is zeer vaak familiair. Daarnaast komen ook vaak galstenen, diabetes mellitus, hypercholesterolemie en allergieën voor. De patiënten zijn vaak traag en neigen sterk tot overgewicht. Ook indien een  vrouwelijke patiënt baby’s heeft gebaard die meer dan 4,5 kg wegen, kan dat duiden op de schildklierwerking. De basale temperatuur is vaak laag. Terwijl alles wat traag lijkt, is de menstruatiecyclus vaak versneld. Een valkuil in de diagnose is dat ook patiënten met een normaal of zelfs ondergewicht een trage schildklierwerking kunnen hebben.

Bij verdenking op een trage schildklierwerking is het goed een arts te raadplegen