Biologie van de haren


Ons haar bestaat uit een harde eiwitstructuur in drie lagen. De binnenlaag noemen we de medulla en de tweede laag de cortex. Deze twee samen bepalen ook de kleur van ons haar. De buitenste laag bestaat uit schubben die als dakpannen over elkaar liggen.

BIOLOGIE VAN HAREN

Ons haar bestaat uit een harde eiwitstructuur in drie lagen. De binnenlaag noemen we de medulla en de tweede laag de cortex. Deze twee samen bepalen ook de kleur van ons haar. De buitenste laag bestaat uit schubben die als dakpannen over elkaar liggen.

Haarzakjes

Haarzakjes worden in de baarmoeder gevormd en zijn al in week 22 volgroeid. Het zijn er 5 miljoen over ons hele lichaam. Dat is ook het maximum: meer haarzakjes worden niet aangemaakt. Op een behaarde hoofdhuid vind je rond de 90.000 haarzakjes. Het maakt nog verschil welke haarkleur je hebt: roodharigen hebben er zo’n 100.000, donkerharigen 110.000 en blondines 140.000.

Het haarzakje, ook wel follikel genoemd, is een tunnelachtig segment in de huid. Aan de basis bevinden zich kleine bloedvaatjes, die het haarzakje voeden. Aan het haarzakje bevindt zich een ook haarspiertje. Als die samentrekt, gaat je haar rechtop staan en wordt talg afgegeven. Talg wordt geproduceerd door de talgklier. Die klier is belangrijk voor de conditie van ons haar.

Haargroeicyclus

Ons haar groeit en valt uit, los van de seizoenen in tegenstelling tot andere zoogdieren. De haargroei van een mens kent de volgende cyclus:

· Anagene fase:

De actieve fase waarin nieuwe haarwortels groeien. De cellen aan de basis van de haarwortel delen elke 23-72 uur. Dat is sneller dan welke andere cel ook in het lichaam. Hierdoor groeit ons haar 0,3 millimeter per dag ofwel 1 centimeter per maand. Deze fase duurt 2 tot 6 jaar. Hoe korter deze fase, des te korter het haar. Bij mannen groeit het tot 40-50 centimeter lengte, bij vrouwen tot 70-80 centimeter. Uiteraard zijn hierop ook uitschieters.

· Catagene fase:

De overgangsfase waarin haren stoppen met groeien en zich voorbereiden op uitvallen. Rond 3 procent van ons haar bevindt zich normaal gesproken in deze fase die 2-3 weken duurt.

· Telogene fase:

De rustfase waarin 6 tot 8 procent van ons haar zich bevindt en die zo’n drie maanden duurt. In deze fase verliezen we zo’n 25-100 telogene haren per dag. Dit is nodig om plaats te maken voor de nieuwe anagene fase.

Conclusie

De haargroeicyclus leverde ons belangrijke informatie. Informatie die we hebben gebruikt in onze zoektocht naar een middel ter voorkoming van haarverlies of bevordering van haargroei. Namelijk dat:

· haren in de telogene fase eerst moeten uitvallen om plaats te maken voor nieuwe haren. Bij het gebruik van een haarserum kunnen de eerste tijd juist meer haren uitvallen. Dit noemen we “shedding”.

· het 6 tot 16 weken kan duren voordat een haarwortel in de telogene fase weer de kracht heeft om door de hoofdhuid te groeien.

· haren maximaal 1 centimeter per maand groeien en het daardoor tijd kost voordat herstel van haargroei zichtbaar is.

· het belangrijk is het gebruik zeker 3 tot 4 maanden aansluitend toe te passen voordat het resultaat goed beoordeeld kan worden.

© Van Montfort Laboratories